„Krmící desatero“ :o)
17.08.2012 17:30
Ježte než Přidám recepty Jsem Našla a Upravila Psí desatero stravi Tak si ho Přečtete
- Čas podávání stravy bychom si měli rozvrhnout tak, aby pejsek dostával jídlo pokud možno pravidelně ve stejnou denní dobu.
- U dospělých psů je žádoucí rozdělit krmnou dávku na 2 a podávat je v určitém časovém odstupu, podle jejich využití (např. 1/2 ráno a 1/2 večer). Nesmíme podlehnout pocitu, že jsou tyto dávky malé (pes polovinu dávky zhltne rychle) a psovi zbytečně nepřidávat. Tímto systéme předcházíme hlavně u větších psů k přetočení žaludku.
- Štěňatům i dospělým psům velkých a obřích plemen se doporučuje dávat misku s krmením i s vodou na vyvýšené místo. K dostání jsou speciální stojany nebo držáky na kotce. Po krmení by měl být alespoň 2 hodiny v klidu (čím větší pes, tím delší doba).
- Podávaná dávka by měla mít tělesnou teplotu nebo alespoň pokojovou.
- Doba mezi krmením by měla být tím delší, čím je pes více zatěžován (proto je právě vhodnější rozdělení krmné dávky s tím, že druhou část dáváme až po procházce nebo výcviku). Pes dobře vytráví (nehrozí zdravotní potíže) a bude také dobře reagovat na odměnu - pamlsky. Po výcviku by měl mít pes alespoň hodinu oddychu, než dostane krmení.
- Pokud odměňujete psa při výcviku pamlsky, měli bychom s nimi také počítat při výpočtu krmné dávky (to se týká hlavně psů v dobré výživné kondici, aby zbytečně netloustli).
- Psovi necháme krmení asi 10 - 15 min. Zůstanou-li v misce po krmení zbytky, odstraníme je a další krmnou dávku snížíme o 1/3. Nebo ji zkusíme rozdělit na dvě. Zbytečně velké množství krmné dávky může způsobit vybíravost psa nimrání se v žrádle. Ten totiž nejdříve vybere maso a potom možná další příkrmy, které jsou však nutné pro další pokrytí potřeb živin.
- Nikdy nezapomínejte na dostatek čisté vody. Misky na krmení a vodu nebo nádoby, ve kterých krmení připravujeme, udržujeme co nejvíce čisté.
- Krmení bychom měli připravovat denně čerstvé a zbytečně velké množství neskladovat. Pokud musíme potravu uchovat, nejvhodnější se jeví ji hluboce zmrazit.
- Maso bychom měli odebírat pouze z prověřených zdrojů, tedy z obchodu, kde prochází veterinární kontrolou. Vařit by se mělo jen po dobu nezbytně nutnou (z důvodu zničení nežádoucích bakterií), aby v něm zůstala zachována alespoň část vitamínů. Stejný systém platí i v případě přípravy zeleniny do krmení.