„Krmící desatero“ :o)

17.08.2012 17:30

Ježte než Přidám recepty Jsem Našla a Upravila Psí desatero stravi Tak si ho Přečtete

  1. Čas podávání stravy bychom si měli rozvrhnout tak, aby pejsek dostával jídlo pokud možno pravidelně ve stejnou denní dobu.
  2. U dospělých psů je žádoucí rozdělit krmnou dávku na 2 a podávat je v určitém časovém odstupu, podle jejich využití (např. 1/2 ráno a 1/2 večer). Nesmíme podlehnout pocitu, že jsou tyto dávky malé (pes polovinu dávky zhltne rychle) a psovi zbytečně nepřidávat. Tímto systéme předcházíme hlavně u větších psů k přetočení žaludku.
  3. Štěňatům i dospělým psům velkých a obřích plemen se doporučuje dávat misku s krmením i s vodou na vyvýšené místo. K dostání jsou speciální stojany nebo držáky na kotce. Po krmení by měl být alespoň 2 hodiny v klidu (čím větší pes, tím delší doba).
  4. Podávaná dávka by měla mít tělesnou teplotu nebo alespoň pokojovou.
  5. Doba mezi krmením by měla být tím delší, čím je pes více zatěžován (proto je právě vhodnější rozdělení krmné dávky s tím, že druhou část dáváme až po procházce nebo výcviku). Pes dobře vytráví (nehrozí zdravotní potíže) a bude také dobře reagovat na odměnu - pamlsky. Po výcviku by měl mít pes alespoň hodinu oddychu, než dostane krmení.
  6. Pokud odměňujete psa při výcviku pamlsky, měli bychom s nimi také počítat při výpočtu krmné dávky (to se týká hlavně psů v dobré výživné kondici, aby zbytečně netloustli).
  7. Psovi necháme krmení asi 10 - 15 min. Zůstanou-li v misce po krmení zbytky, odstraníme je a další krmnou dávku snížíme o 1/3. Nebo ji zkusíme rozdělit na dvě. Zbytečně velké množství krmné dávky může způsobit vybíravost psa nimrání se v žrádle. Ten totiž nejdříve vybere maso a potom možná další příkrmy, které jsou však nutné pro další pokrytí potřeb živin.
  8. Nikdy nezapomínejte na dostatek čisté vody. Misky na krmení a vodu nebo nádoby, ve kterých krmení připravujeme, udržujeme co nejvíce čisté.
  9. Krmení bychom měli připravovat denně čerstvé a zbytečně velké množství neskladovat. Pokud musíme potravu uchovat, nejvhodnější se jeví ji hluboce zmrazit.
  10. Maso bychom měli odebírat pouze z prověřených zdrojů, tedy z obchodu, kde prochází veterinární kontrolou. Vařit by se mělo jen po dobu nezbytně nutnou (z důvodu zničení nežádoucích bakterií), aby v něm zůstala zachována alespoň část vitamínů. Stejný systém platí i v případě přípravy zeleniny do krmení.

 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode